Meteen naar de inhoud

Wat de keukentafel met seks te maken heeft …

  • door

Nee, het is niet ons favoriete plekje om te vrijen. Ik vind ze daar – eerlijk gezegd – wat onhandig voor: niet de juiste hoogte voor onze lengtes – lichaamslengtes welteverstaan – en ze heeft geen vier poten maar een centrale paal als onderstel.

En toch gebeurde de grootste shift in ons seksleven aan de keukentafel.

Dé Gezinsplek bij uitstek.

Aan de keukentafel komt het hele gezin samen. Er wordt aan gegeten, er wordt aan gewerkt, huiswerk gemaakt, plannen voor verbouwingen en nieuwe aankopen worden er gesmeed. Aan de keuken vinden veruit de meeste gesprekken plaats als koppel. Blijven plakken na één van de maaltijden, de agenda van de week overlopen. Papieren voor de kinderen invullen en betalingen verrichten.

De keukentafel is het hart van het huis. Het hart van ons gezin, van onze relatie als koppel.

Een cruciale fout

Ik herinner mij nog goed hoe we begonnen zijn aan die keukentafel. Zonder nadenken ging ik tegenover manlief zitten toen ik er de eerste keer bleef eten. Zo konden we naar elkaar kijken als we praatten.
Het eerste kind ging logischerwijs op de hoek van de tafel zitten: daar was immers het meeste plaats voor zijn triptrap. Hij leek het wel amusant te vinden om over ons uit te kijken: the king of the castle.
Toen kind twee erbij kwam, stond kind één zijn plaats af en schoof het hoekje om richting papa. Papa ontfermde zich over zijn zoon – de oudste – tijdens het eten. Mama ontfermde zich over de jongste – de dochter, die als baby ook de ere-plaats mocht innemen om de kop van de tafel.

Het leek bijna een idyllisch tafereel. Mama en papa hadden diepgaande gesprekken, zagen allebei het verkeer dat passeerde langs het raam. Mama geraakte zonder zich te verplaatsen aan het koffie-machien, papa kon zich draaien naar de frigo.

Tot Kind twee – de dochter – een ‘slechte’ gewoonte begon te krijgen. Zo gauw ze de kans had, kroop ze van haar stoel en kwam op mijn schoot zitten. Ik kreeg het er behoorlijk van op mijn zenuwen. Alles ging goed zolang manlief en ik in een boeiend gesprek waren verwikkeld, maar zou gauw dat enigszins stil viel omdat we voedsel in onze mond hadden, steeg ze af van haar trip trap en kwam op mijn schoot zitten. Vreselijk vond ik het. De warme billen en rug waren welkom. Maar ik wou even rustig kunnen eten. Mag het alstublieft?

Andere setting, andere energie

Op aanraden van mijn toenmalige coach veranderden we de tafelzetting. Aangezien manlief niet echt geloofde in het idee, bleef hij zitten waar hij zat en positioneerde ik iedereen er rond. Ik ging links van hem zitten en de kinderen in aflopende volgorde. Concreet betekende dat: mijn zoon – de oudste – tegenover mij kwam te zitten en ons dochter – de jongste – tegenover de papa.

Het werd meteen een stuk rustiger aan tafel. De kinderen hoorden er nu helemaal bij. Ze konden niks uitspoken in hun bord wat we beiden niet hadden gezien. Vlees snijden kon meer tijdens de maaltijd en volgens nood. En vooral: dochterlief bleef op haar stoel zitten! Waarschijnlijk is daar ergens haar oedipus-complex in gang gezet. De verliefde en verleidelijke blikken naar de papa kennen geen einde.

The day my sexlife changed

Maar buiten de praktische verandering, veranderde er nog iets: ik werd ontvankelijker voor de seksuele energie van mijn man. Ik voelde me terug vrouw in bed. Ik mocht en wilde ontvangen. Lichte aanrakingen, warme knuffels, … het was allemaal mogelijk, ook al tijdens het avondmaal.

Ik vertelde over mijn nieuwe tafelzetting aan een vriendin. En die aan nog een vriendin.
En op een dag kreeg ik er een vraag over op ons moederforum: hoe zit dat, Leen, met die tafelzetting?

Na de eerste weerstand (we zitten goed zo, ons tafel is daar niet voor gemaakt, mijn man wil niet bewegen) ontstond een mini-verhuis aan de Vlaamse keukentafels.
En de reacties waren fenomenaal en enthousiast.

‘Ik kan mijn man nu aanraken’
‘We kunnen nu tegen elkaar zitten’
‘Ik kan hem ‘iets zeggen’ zonder dat de kinderen het merken’

De man als dienstbare leider

Je man rechts van je zetten aan tafel heeft dus positieve effecten. Hij wordt daarmee terug gezet in zijn rol van dienstbare leider en beschermer van het gezin.
Dat is niet alleen handig in de organisatie van het gezin, dat maakt hem ook super-aantrekkelijk voor jou in bed.

Hij rechts en jij links – lekker ouderwets – zet jullie beiden terug in je energetische rol.
Een rol die we nogal eens wegredeneren.
Ik vertelde er al over in deze blog. En ik kan het niet vaak genoeg herhalen: Laat hem ‘de man zijn: aan tafel, in het huishouden én in bed.

Wil je meer weten over de energie tussen man en vrouw en hoe dit effect heeft op jullie relatie en jullie als opvoed-team? Kom dan op 4 mei 2018 naar het Oplaadmoment van opvoeden op maat. We wandelen in het park rond de Abdij van Kortenberg.
Helga Peeters en ikzelf verwelkomen jullie graag en geven tips en tricks om weer in je energie en in balans te komen.
We vragen een kleine bijdragen van 5€. Meer informatie vind je hieronder.

Helga schreef ook een interessante blog over dit onderwerp:  In Balans


Ik kom opladen op 4 mei! (facebookevent en meer info))


Ik kom opladen op 4 mei (tickets aan 5€)

1 Comment on this post

  1. Pingback: In balans - opvoeden op maat

Join the conversation

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.