Meteen naar de inhoud

Durf jij uit je comfortzone te komen?

  • door

‘Ja, ik heb soms pijn bij het vrijen. Zo eventjes in het begin, weet je. Als hij binnen komt. Da’s niet erg. Gaat wel over. Er zijn erger dingen in het leven. Het is maar seks …’

of

‘Mijn vrouw komt nooit klaar, nee. Ze zegt dat ze dat niet erg vindt. Het schijnt niet abnormaal te zijn als vrouwen niet klaar komen. Ik gun het haar wel, hé. Maar ja, je kan niet alles hebben in het leven.’

of nog

‘Ja, we vrijen veel minder sinds de kinderen er zijn. Dat is toch normaal, niet? Vermoeidheid en zo. Het is nogal druk soms. En kinderen in de buurt, tja, dat ben je ook niet echt op je gemak.’

Eerlijk?
De neiging ontstaat nogal eens om dat te zeggen: ‘Als jij je daar ok bij voelt, dan is het ok.’ Maar als counselor merk ik toch dat ik niet zo snel tevreden mag zijn. Vaak kan je met enkele kleine ingrepen al grote veranderingen teweeg brengen.
Een kleine mentaliteitswijziging over hoe je denkt over seks. Een kleine ingreep in je tijdsschema die ervoor zorgt dat jullie net iets meer tijd voor elkaar hebben.
Waarom zou je tevreden zijn zoals het nu gaat als het waarschijnlijk beter kan?

Meer last dan je denkt…
Ongeveer 25% van de mensen heeft een seksuele disfunctie. Dat is 1 op 4. Dat betekent waarschijnlijk dat ongeveer 30 à 40% van de koppels – in meerdere of mindere mate – problemen heeft op seksueel gebied. Je bent dus geen uitzondering meer. En nee, je doet niet flauw. Problemen als erectiestoornissen, pijn bij het vrijen, vaginisme, … hoef je niet zomaar te accepteren. Je hebt recht op een bevredigend seksleven.
Lange tijd kleine irritaties, kleine ongemakjes, pijntjes, frustraties, … geven stress. Jaja, je kan stress krijgen van je seksleven. En we weten allemaal wat stress op lange termijn doet met je lijf …

Wat is nog normaal?
Het is natuurlijk niet gemakkelijk om uit te maken wat nog normaal is en wat aandacht nodig heeft. In de media wordt zoveel verteld dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Over elk onderwerp is er wel iemand die aan de alarmbel trekt en vervolgens iemand die dat tegenspreekt. Er wordt ook vaak kort door de bocht gecommuniceerd.
Een voorbeeld: 70% van de vrouwen komt niet klaar tijdens penetratie. Ik kan mij best voorstellen dat er nogal veel koppels zijn die zich daarbij hebben neergelegd. Maar genuanceerd zou die boodschap moeten klinken: de meeste vrouwen komen niet klaar met enkel penetratie. Wanneer tijdens de penetratie de clitoris wordt gestimuleerd kunnen de meeste vrouwen wel klaar komen. Ok, dat is te lang voor een krantenkop. Maar het is wel wat duidelijker geformuleerd.
Nog zo een voorbeeld was hoe vorige week werd gecommuniceerd dat (bijna) alle vrouwen lesbisch zouden zijn.

Plan van aanpak?
Je hoeft geen 3 keer per week seks te hebben om een bevredigend seksleven te hebben. Recent onderzoek heeft aangetoond dat we het gelukkigst zijn met 1 keer per week.
Je hoeft ook zeker niet elke keer samen klaar te komen. Zo een beetje in elkaar buurt is al mooi.
We willen meestal niet uit bed klappen en daardoor is het moeilijk om echt te vergelijken.
Waarom zou je jezelf of je partner geen private workshop cadeau doen? Tot kerstmis is die zelfs sterk in prijs verlaagd. Zie het als een boost voor je liefdesleven. Dat hebben jullie na een jaar hard werken zeker verdiend!

Join the conversation

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.